Wat is Hapkido?

Hap Ki Do onderscheidt zich van andere vechtsporten doordat het puur op zelfverdediging is gericht.
Te beginnen met bevrijdingstechnieken: hoe simpel los(vrij) te komen om bijv. het gevecht te kunnen ontwijken.

 

Het gebruik van klemmen, grepen, trappen, stoten, arrestatie-, cirkel-, hevel- en valbreek-technieken maken de sport heel afwisselend. Veelal met behulp van drukpunten op zenuwcentra welke verdeeld zijn over het menselijk lichaam, naast de kennis van de vitale delen.
Principes als uit balans brengen/ gebruik van kracht van de aanvaller/ fixeren/ vloeien/ blokkeren/ neutraliseren en meer komen aan de orde. Ook worden allerlei dagelijkse gebruiksvoorwerpen, zoals een das/sjaal, pen, wandelstok etc. gebruikt als verdedigingswapens.

 

In het hogere Hapkido ook geavanceerde combinaties van technieken, verfijnde slag/traptechnieken (vliegende trappen, etc), ki-ademhaling en een scala speciale technieken. Traditionele wapens zoals kleine/lange stok, zwaard, etc. die bijdragen om breed geori├źnteerd vaardigheden en inzicht te verschaffen, worden ook toegepast.

logo jin jung kwan

 
Geschiedenis

Oorsprong van Hapkido

 

Het huidige Korea werd voor het eerst bevolkt zo’n 3000 jaar voor Christus. Het eerste Koreaanse koninkrijk werd gesticht door de legendarische Tan’gun 2333 voor Christus. In deze tijd ontwikkelde zich ook de eerste Koreaanse Martial Art: Subak.

 

Later kwam de tijd van de 3 koninkrijken : Koguryo, Pakche en Silla. Door koning Chinhung van Silla werden de Hwarang opgericht, deze waren de voorlopers van de Japanse Samurai. Naast de wapentrainingen beoefenden de Hwarang ook Subak. Subak was er op gericht een tegenstander snel en gericht te kunnen doden.

 

Uit het Subak kwamen later 2 stijlen voort. Het eerste is Taekyon, voorloper van het huidige Taekwondo. En het tweede is Yoo Sool. Dit was een zachtere stijl gebaseerd op vastpakken, maar deze verdween aan het eind van de 7de eeuw. Volgens de Koreaanse legende werd Yoo Sool door Koreaanse Boeddhistische monniken wel nog onderwezen aan de Japanse prins Sadazumi (884-916), zoon van Keizer Seiwa . Een latere afstammeling van deze Keizer, Minamoto no Yoshimitsu (1045-1127), word gezien als de grondlegger van het Daito-ryu Aikijujutsu.

 

De grondlegger van Hapkido, Choi Yong-Sul

 

Choi Yong-Sul werd geboren in Taegu, Korea in 1904. In 1909 werd Korea door Japan bezet. Op 7 jarige leeftijd werd hij door Japanse troepen meegenomen en te werk gesteld in Japan. In Japan werd hij toegewezen aan Takeda Sokaku (1860-1943), dit was de 32ste patriarch van het Daito-ryu Aikijujutsu.