Taekwondo geschiedenis

De oorsprong van deze zelfverdedigings- en vechtkunst ligt in Korea en wordt ook wel eens vergeleken met Shotokan Karate.

 

Het Karate is tijdens de Japanse overheersing naar Korea gebracht.

 

Taekwondo is na de 2e wereld oorlog ontstaan uit een combinatie van het Koreaanse Taekyon en het Japanse Karate. De standen en afweren zijn vrijwel hetzelfde als bij Shotokan karate, echter Taekwondo legt meer accenten op de ontwikkeling van traptechnieken, beweeglijkheid en aaneenschakelingen van diverse technieken, en is daardoor veel dynamischer. Tevens worden in verschillende scholen de basis bewegingen van het boxen toegevoegd.

 

Echter, de manier van trainen van de oude meesters is voor het Taekwon-Do ook kenmerkend en daardoor onontbeerlijk. Poomsee- en basistraining is een must.

 

De naam Taekwon-Do is afgeleid van Taekyon (택견). Taekyon was een vorm van zelfverdediging die reeds meer dan 1300 jaar geleden bestond. Kenmerken voor beide Martial Arts is dat er in beide veel traptechnieken voorkomen.

 

Ondertussen heeft taekwondo zich echter ontwikkeld tot een unieke stijl.

 

Alle Taekwondo scholen zijn ontstaan vanuit vijf oorspronkelijke Kwans die besloten hun krachten te bundelen binnen één stijl.

 

Deze kwans zijn:

  • Cheong Do Kwan (청도관/靑濤館) – In 1944 opgericht door Won Kyuk Lee
  • Mu Deok Kwan (무덕관/武德館) – Na 1946 opgericht door Hwang Kee.
  • Song Mu Kwan (송무관/松武館) – Opgericht op 11 maart 1946 door Byung Jick Ro
  • Kwon Bop Bu/Chang Mu Kwan (창무관/彰武館) – In 1946 opgericht door Byung In Yon
  • Yeon Mu Kwan/Jidokwan (지도관/智道館)- Opgericht op 3 maart 1946 door Sang Sup Chun

 

Invloedrijke kwans die zich later aansloten zijn:

  • Han Mu Kwan (한무관/韓武館) – In 1954 opgericht door Kyo Yoon Lee. Zijn kwan was een aftakking van Yeon Mu Kwan/Jidokwan.
  • Oh Do Kwan (오도관/吾道館) – In 1955 opgericht door Choi Hong Hi, Tae Hee Nam en Cha Kyo Han. Deze kwan was een aftakking van Chung Do Kwan.
  • Gang Deok Won (강덕원/講德院) – Opgericht in 1956 door Chul Hee Park en Jong Pyo Hong. Deze kwan was een aftakking van Kwon Bop Bu/Chang Mu Kwan.
  • Jung Do Kwan (정도관/正道館) – Opgericht in 1956 by Yong Woo Lee. Ook deze kwan was een aftakking van Chung Do Kwan.

 

De naam Taekwon-Do is bedacht door de Koreaanse Generaal Choi Hong Hi in 1955, nadat deze scholen zich verenigd hadden in de Koreaanse Taekwon-Do Associatie (K.T.A. 대한 태권도 협회). Later ontstonden vanuit afsplitsingen andere stijlen, zoals Tang Soo Do.

 

Tijdens de Koreanse oorlog waren de soldaten van beide zijden zeer goed opgeleid in Taekwondo, zodat deze Martial Art een van de weinige is die daadwerkelijk in man tegen man gevechten gebruikt is.

 

In 1966 werd de International Taekwon-Do Federation opgericht als eerste wereldwijd verspreidde Taekwon-Do bond.
Daarna werd door Zuid Korea de WTF als tegenhanger van de ITF opgericht.
Vandaag de dag is de WTF de belangrijkste wereldorganisatie en tevens Olympisch erkend.

 

Taekwondo olympisch
Nadat de sport vanaf de Olympische Spelen in Seoel van 1988 als demonstratiesport was geïntroduceerd, maakte de sport tijdens de Olympische Spelen van Sydney (Australie) in 2000 haar debuut als Olympisch Zomersport. Een historisch hoogtepunt voor het WTF Taekwondo. Sparren (het vrije gevecht) was voor het eerst een officiële discipline. Het competitiereglement voorzag 4 gewichtsklassen voor de heren, en 4 voor de dames.

 

Taekwondo Bond Nederland
In Nederland wordt het WTF Taekwondo gehartigd door de TBN. De TBN is in April 1979 opgericht uit de toenmalige Budo Bond Nederland.
Ook het Hwarang Taekwondo (waartoe onze school behoorde) onder leiding van Seo Myung Soo is in de TBN opgenomen.